Hitta jämförelser på de de bästa tandblekningarna. Över 100,000 nöjda kunder har redan fått ett vitt leende!

10 Misstag När Vi Borstar Tänderna Med Tandblekande Tandkräm, Varför Blir De Inte Vitare?

Tandborstning borde vara en naturlig del av vardagen och en positiv vana. De flesta tänker ens på det, utan borstar tänderna naturligt varje dag. Men även en vana kan man glömma, vilket kan leda till hål i tänderna och problem med tandköttet. Här är 10 bra tips från tandläkare och tandexperter om vanliga misstag man gör när man borstar tänderna och hur man kan fixa dem!

Misstag #1: Att inte använda rätt tandborste

Välj rätt storlek på tandborsten. Om du anstränger dig när du öppnar munnen så är det sannolikt att du har en för stor tandborste. Du ska även ha ett bekvämt handtag som känns naturligt i handen. Om din tandborste är bekväm är sannolikheten för att du använder den högre.

Men vilken tandborste ska jag ha: Manuell eller elektrisk tandborste?

Det är helt upp till individen… Så länge du använder den regelbundet och på rätt sätt så spelar det ingen roll om du använder elektrisk eller manuell tandborste. Det spelar ingen roll vilken tandborste du har om du inte använder den!

Misstag #2: Att inte välja rätt borst längst ut

Vissa tandborstar har vinklar på själva borsten, andra är raka. Vilken är bäst? Det spelar ingen roll säger de flesta tandläkarna.

Tandborstning handlar mer om teknik än hur borsten kontaktar tänderna.

Så vad ska man tänka på när man köper en tandborste? En tandborste med väldigt hård borst kan irritera tandköttet, därför rekommenderar de flesta en mjuk borste på sina tandborstar.

Borsten ska vara hård nog att ta bord plack, men inte så hård att den skadar tänderna/tandköttet om man använder den på rätt sätt… Du behöver inte köpa någon tandborste med “naturlig borst” som kommer från t.ex. djur hår, utan plast fungerar bra.

Misstag #3: Att inte borsta tillräckligt ofta eller tillräckligt länge

Att lätt borsta tänderna minst 2 gånger per dag är rekommendationen, men 3 gånger per dag är bäst!

Om man väntar för länge mellan gångerna kan bakterier bilda plack och det kan leda till hål i tänderna eller problem med tandköttet.

Du bör borsta dina tänder minst två minuter, men tre minuter är bättre!

De flesta som borstar sina tänder borstar mycket kortare än rekommendationerna… Det är självklart en tid som är tagen ur luften, men det är få som rensar alla ytor på deras tänder vid varje tillfälle. Du kan dela upp dina tänder i 4 delar och spendera 30 sekunder på varje yta. Vissa eltandborstar har en timer med 30 sekunder per yta inbyggt!

Även om TRE gånger per dag är bäst, är inte fler gånger rekommenderat alls! Att borsta mer än tre gånger per dag är inte nödvändigt och är på gränsen till tvångsmässigt beteende.

Misstag #4: Att borsta för ofta och för hårt

Att borsta tänderna för mycket kan leda till att man gnuggar ned tänderna till roten vilken kan leda till irritation. Att borsta tänderna för hårt, speciellt med “white”/”blekande tandkräm” med microbitar kan urholka emaljen och skada tänderna. Målet är att borsta med lätt hand 2 gånger per dag med en mjuk tandborste/eltandborste.

Misstag #5: Fel borstningsteknik

För långa borstningar längs tänderna kan leda till skvavsår på tandköttet. Sikta på tänderna i en 45 graders vinkel och använd dig av små rörelser och små vibrationer. Använd dig av små rörelser upp och ned, inte i sidled. Borsta alla delar av dina tänder, innre, yttre och tuggytorna, samt tungan.

Misstag #6: Att borsta på samma ställe först varje gång

Studier har visat att de flesta börjar borsta tänderna på samma sätt varje gång. Det kan leda till att när man når de sista tänderna så är man uttråkad, vilket leder till att man inte borstar dem lika väl.

Misstag #7: Att hoppa över de inre ytorna

De flesta glömmer bort att borsta de inte ytorna, de ytorna som tungan vidrör.

Det är lika viktigt att ta bort placken vi inte ser som den vi kan se. Plack som plack!

Den yta som blir borstad minst är den inre sidan på framtänderna… Borsta där och känn skillnad!

Misstag #8: Att inte rensa med munskölj efter

Bakterier kan bildas på tandborsten om man inte tvättar den. Så nästa gång du borstar tänderna kan du få gamla bakterier på tänderna igen. Därför rekommenderar vi att man tvättar av tandborsten efter varje gång man borstat för att hålla den så ren som möjligt och ta bort gammal tandkräm.

Misstag #9: Att inte låta tandborsten torka helt

Att ha en konstant fuktig tandborste kan vara ett av de största misstagen man kan göra, eftersom en fuktig tandborste har en tendens att bilda mer bakterier. Du kommer även få en missformad borst vilket leder till att borsten inte tar lika bra på tänderna! Det kan också bli en bakteriodling på tandborsten vilket är något man vill undvika!

Misstag #10: Att inte byta tandborste tillräckligt ofta

Enligt rekommendationer från tandläkare så bör man byta tandborste ugnefär var tredje till var fjärde månad (ett kvartal ungefär), eller till och med innan om borsten börjar se sliten ut.

Även om det är bra att ha en tidslinje att arbeta med så är det rekommenderat att helt enkelt titta på tandborsten… Börjar borsten mista sin naturliga hållning? Börjar den se sliten ut? Då är det troligtvis dags att tänka på att byta tandborste!

Titta mycket på hur tandborsten ser ut, och om den “ser frisk ut”. Gör den inte det, byt!

Post Tagged with , ,

This post was written by